torsdag den 24. maj 2012

Hindbær/blåbær tærte.



Det her er simpelthen den mest fantastiske bærtærte jeg nogensinde har smagt/bagt .. Den smager virkelig himmelsk, og er super let at lave.. Jeg lavede også to til min fødsesldag i januar, der var det bare med bærsymfoni i stedet for, og der var den ligeså god.. Man kan bruge lige de bær man har lyst til, men kan ogsåbruge anden frugt.. Næste gang vil jeg lave en æble/kanel version af den, for bunden er virkelig fantastisk, den bliver sådan lidt mazarin agtig, men alligevel lidt anderledes...
Denne tærte blev dog ikke så køn, da hindbærene smattede total ud under optøning.. Jeg havde smidt bærene i en sigte over en skål mens de tøede, så alt den overskydne væde kunne rende fra..

Opskriften fandt jeg på Odense marcipans hjemmeside..Der er opskriften dog lavet til 2 tærter, så jeg skriver som jeg lavede denne ene tærte..

Hindbær /blåbær tærte:

250 g. marcipan
200 g. sukker
3 æg
100 g. hvedemel
Bær ( jeg brugte en pose hindbær på 200 g. , og så en slat blåbær jeg også havde i fryseren)

- Riv marcipanen , og bland marcipan, sukker og æg godt sammen. Til sidst røres melet i..

- Hæld dejen i et smurt tærtefad, eller en mindre springform..  Drys til sidst bærene ud over, og bag tærten ved 175 grader varmluft i 30-40 minutter. Tærten skal være let gylden..

- Når tærten er kølet lidt af, er det perfekt at servere et stykke lun tærte med enten en kugle vaniljeis eller en klat cremefraiche rørt op med lidt vaniljesukker ..

tirsdag den 22. maj 2012

Trekorns-boller



Jeg er begyndt at bage alt vores brød selv, da det simpelthen er for dyrt at gå og købe, og så smager hjemmebagt brød altså også meget bedre.. Jeg har så googlet som en gal efter trekorns boller, og syntes ikke rigtig jeg kunne finde noget, smarte her opdagede så bagefter at der jo er en opskrift bagpå posen med trekorns blandingen, så den valgte jeg bare at bruge. Og har efterfølgende brugt samme opskrift endnu en gang, for hold nu op hvor blev de gode, simpelthen så luftige og bløde, og de var stadig lige bløde dagen efter.. Jeg glmete godt nok også de stod til hævning, både før og efter de var formet til boller, så de fik altså lige hævet lidt ekstra tid, men det blev de da ikke dårligere af :-) Jeg skriver opskriften som jeg lavede den.

Trekorns-boller:

200 g. trekornsblanding
2 dl kogende vand
2½ dl vand
50 g gær
1 æg
5 g salt
40 g sukker
100 g flydende margarine
750 g hvedemel.

- Trekorns blandingen kommes i en skål, og det kogende vand hældes over.  Blandingen skal trække i ca. 1 time til kernerne er bløde ( 2 gang jeg lavede dem kogte jeg bare en "grød", det gik lidt hurtigere, men jeg skulle til gengæld også bruge mere mel denne gang)

-  Gæren opløses i vandet, og trekorns "grøden" tilsættes...

- Salt, sukker, æg og margarine tilsættes.

- Melet kommes i lidt af gangen , dejen skal være blød uden at klistre. Dejen æltes godt igennem.

- Lad dejen hæve overdækket med et viskestykke i ca. 45 minutter.

- Dejen formes til boller, og puttes på en bageplade beklædt med bagepapir. Efterhæves i ca. 45 min.

- Bages i en forvarmet ovn på 175 grader varmluft i 10-15 minutter.

mandag den 21. maj 2012

Hvad er en rigtig madblogger?

Som mange sikkert har opdaget, har der den seneste tid været en debat om hvad der er en rigtig madblog . Jeg har i flere dage tænkt på at skrive et indlæg, men har ikke rigtig kunne finde ud af hvordan jeg skulle vælge at vende det, men efter information har bragt noget om emnet, bliver jeg simpelthen nød til at øffe lidt med her..

Hvem er berettiget til at diktere hvad der er en rigtig madblog, og hvad der ikke er? Hvem er berettiget til at bestemme hvilke krav vi skal leve op til, hvad vi skal skrive om og ikke skrive om? Det er der i mine øjne ingen der er , alle der skriver om mad er da for pokker madbloggere , om man så kun blogger om fisk, kun blogger om kager, eller kun blogger om fin gourmet mad, det er da bedøvende ligegyldigt, det handler om mad , ergo er man madblogger.. Vi har alle forskellige grunde til at blogge, nogen ønsker at vise frem hvad de laver, nogen vil ændre folks opfattelse af forskellige ting indenfor madlavning, andre blogger bare for deres egen skyld..
Ligesom nogen går efter at smide indlægget op på det helt rigtige tidspunkt, går meget op i hvad der kan give dem mange hits osv, er der er andre ( inkl. mig selv) ,som er bedøvende ligeglad med hvor mange hits man får... Igen, vi er alle forskellige, og blogger alle af forskellige grunde.

Noget andet jeg er drøn træt af, er hele tiden at få skudt i skoene man skal leve op til sit ansvar, jeg har sgu ( ja undskyld ordvalgtet) ikke nogen eller noget at stå til ansvar for, jeg blogger om hvad jeg vil, når jeg vil.. Jeg ønsker ikke at tage stilling til hverken økologi, bæredygtighed, co2 udslip eller noget som helst andet, jeg blogger ganske enkelt om de retter vi får herhjemme, og det jeg kan lide..  Om jeg så vil blogge om cupcakes i 2 måneder, så er det det jeg gør.. Hvorfor fremstille mig som noget jeg ikke er, hvorfor skrive om ting jeg ikke går synderlig meget op i? Ja jeg går ind for at dyr har det godt, men jeg sidder altså ikke og tænker over hvor meget co2 min bøf nu har udskilt..

Jeg må erkende jeg nogle gange føler mig ret malplaceret, for jeg er bare en ganske almindelig husmor, der elsker at lave mad, og bruge tid i køkkenet, og det er også ret tydeligt det min blog udstråler.. Jeg føler netop nogle gange man bare bliver dømt som "forkert madblogger", fordi man ikke blogger om gourmetmad, økologi, co2 udslip , eller andre dybere emner.. Men meningen med min blog er ikke at gå i dybden, den er at dele de opskrifter jeg holder af, blogge om de ting vi spiser herhjemme.. Så kan folk selv tage stilling til om de vil bruge økologiske råvarer, eller om de vil købe det billigste i Aldi, det vil jeg slet slet ikke blande mig i, eller gøre mig til dommer over..

Jeg syntes ærligtalt det er ved at være lidt trættene at høre hvad man må og ikke må som madblogger, det er da fuldstændig op til en selv hvad man skriver på sin blog.. Er folk utilfredse, så kan de da bare finde et andet sted at læse med.

Hvad er i dine øjne en rigtig madblogger, og hvilke tanker har du gjort dig om dette emne?

onsdag den 16. maj 2012

Tunmousse og varmrøget laksemousse /laksesalat


Her til aften har vi bare fået noget koldt og let, men det var bestemt ikke dårligt at den grund.. Det smagte simpelthen så lækkert, og syntes egentlig det er meget rart at få  noget koldt til aften ind imellem, og så er det en god måde at få noget fisk på :-) Vi fik nogle skiver ristet ciabatta til.
Normalt når jeg laver tunmousse, bruger jeg opskriften fra Karolines køkken , dog skære jeg altså ned på smørmængden, da jeg syntes den er lidt voldsom, så hellere tilsætte lidt ekstra creme fraiche hvis det er nødvendigt.. I dag lavede jeg den dog bare lidt på slump , men med samme ingredienser.

Der er mange delte meninger om tunmousse, mange mener det er et levn fra 80`erne. Jeg elsker tunmousse, og det er sådan en ret jeg altid kan huske at have fået i min familie, da vi allesammen elsker det.. Det er så nok også noget af det eneste traditionelle / 80èr mad vi får i familien.. Jeg er opvokset med min mors mærkelige retter som jeg kaldte det.. Og har aldrig været vandt til kartofler og sovs, chokolademorgenmad , sodavand osv, som mange andre jeg er opvokset med har fået.. Jeg tror måske det er derfor jeg er så glad for sodanvand den dag i dag, elsker coco pops osv. Altså jeg fik da sodavand ind imellem, men ikke særlig tit, coco pops osv fik jeg aldrig , og ved også at mine brødre heller ikke får det.. Jeg er også opvokset med grovbrød, ikke hvidt brød osv osv.

 Nå men tunmousse opskriften vil jeg ikke skrive ind, i kan se den ved at klikke på linket :-) Det var egentlig meningen jeg ville have haft lidt rødløg i laksemoussen, men havde desværre ikke flere, så dem måtte jeg undlade. Ellers er den meget simpel, men smager simpelthen bare super lækkert..

Laksemousse:

200 g. varmrøget laks
citronsaft
ca. 1½ spsk. creme fraiche 18 %  ( Ønsker man den mere løs/cremet, så tilsætter du bare lidt mere)
Evt. lidt peber..

- Skindet pilles af laksen, og laksen "smuldres" i små stykker , og hældes i en skål..

- Mos laksen godt rundt med gaflen, tilsæt citronsaft og creme fraiche og rør godt rundt..

- Stilles på køl 1 times tid inden den skal spises..

Krydrede oksekødsruller med små krydrede kartofler.



Den anden dag fik vi disse skønne krydrede oksekødsruller med baconsvøb, små krydrede ovnbagte kartofler , en tomatsalsa/salat og så en omgang knorr caberet sovs.. Jeg erkender gerne at jeg ind imellem bruger knorr sovs, og jeg skammer mig ikke over det. Det er super let at lave, og jeg syntes det smager ganske fint.. Ved godt det for mange madbloggere ikke er velset at bruge sådanne produkter, men jeg erkender gerne at jeg gør ind imellem. Tomatsalsaen/salaten er bare tomater skåret i små tern ( uden kerner) , løg, persille , lidt salt og olivenolie.

Jeg var lidt nervøs for om jeg havde fået krydret kartoflerne for meget, men de smagte simpelthen så skønt, og er klart en kombination jeg vil huske at bruge igen... Tror faktisk den skal bruges i morgen, hvor jeg får en veninde på besøg til tapas :-)

Krydrede små kartofler:

Små kartofler ( jeg brugte en pose af dem der hedder " nemme kartofler" )
olie
paprika
karry
græsk krydderi ( købt i tiger)
salt

- Kartoflerne skylles godt , og puttes i en frysepose... Olie og krydderier pånær salt hældes oveni kartoflerne, og de rystet godt sammen i posen, til alle kartofler er dækket i "krydderolien" .

- Hældes i et smurt fad, og stilles i ovnen på 175 grader varmluft i 45-60 minutter , til de er sprøde og møre.


Krydrede oksekødsruller:

500 g. hakket oksekød
1 æg
mel
3 fed hvidløg
1 finthakket rød chili
En god håndfuld hakket persille
1 tsk salt
1 pakke bacon i skiver

- Alle ingredienserne pånær bacon røres godt sammen til en ensartet fars...

- Formes som ruller , og bacon vikles omkring...

- Steges i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 30 minutter, til baconen er stegt sprød, og kødet er gennemstegt.

mandag den 14. maj 2012

Spaghetti med tomat/hvidløgs/chili sovs, og stegte tigerrejer.


Nu er jeg igen kommet bagud med indlæg, men sådan skal det nok bare være :-) Vi er ret glade for rejer her i huset, og i sidste uge fik vi så denne skønne ret. Det er nok den bedste tomatsovs jeg nognsinde har lavet, den blev simpelthen så lækker, og fik den helt rette konsistens efter min mening.. Tigerrejerne blev bare stegt på grillpanden, og så "drysset" over pastaen til sidst..

Tomat/hvidløgs/chili sovs :

1 ds. hakkede tomater
1 hakket løg
1 finthakket rød chili
3 fed hvidløg ( finthakket eller presset)
oregano, salt , sukker
Olivenolie

- Løgene svitses i lidt olivenolie til de er klare, chilien og hvidløg tilsættes og svitses med 1 minuts tid, inden tomaterne kommes i.

- Sovsen småsimre i 20-25 minutter, og der kommes oregano, salt og lidt sukker i. Der skal kun meget lidt sukker i, vil tror jeg brugte 1 tsk.

- Sovsen småsimre indtil tomaterne kan moses ud med skeen.. Når tomaterne er most ud, og sovsen er færdig, vendes den med kogt spaghetti, og er nu klar til servering.. Man kan sagtens spise den uden kød, det gjorde jeg dagen efter.. Men man kan jo også lave det med lidt stegt bacon, en kødrest man har, eller hvad man lige har lyst til.. Er klart en tomatsovs jeg skal lave igen..

onsdag den 9. maj 2012

Give away hos fru. Bach


Puha hvor er det en lækker give-away, håber virkelig jeg er den heldige denne gang. Har i lang tid ville et smut forbi retro garagen, og hvis jeg vinder er det da et skub der gør man kommer afsted :-) Hvis i vil deltage, så smut ind til Fru.Bach og læs hvordan :-)

Madbrød med rosmarin.


Den anden aften fik vi dette skønne brød til aftensmaden, det smagte virkelig godt. Det havde en fin sprød overflade, og så en dejlig blød midte.. Jeg kunne også forstille mig det ville være lækkert med f.eks oregano , eller med tomat, olie og salt ovenpå... Men jeg lavede det som opskriften sagde, bortset fra jeg puttede tykmælk i, i stedet for youhurt naturel.

Opskriften fandt jeg på Arla`s hjemmeside, efter en google søgning..  Jeg skriver opskriften som jeg lavede den.

Madbrød:

50 g. smør
2 dl mælk
½ dl. tykmælk
25 g gær
1 tsk sukker
1 tsk groft salt
ca. 350 g. hvedemel
Rosmarin
Mælk til pensling.

- Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken.

- Hæld blandingen i en skål og  rørgæren ud heri.

- Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage). Ælt dejen godt igennem.

- Form dejen til et rundt, fladt brød (ca. 28 cm i diameter) og læg det på en plade med bagepapir.

- Pensl brødet med mælk og drys med rosmarin.

- Sættes ind i en kold ovn, som tændes på 225 grader. Bages i ca. 20 minutter.

tirsdag den 8. maj 2012

Frisk pasta med grøntsags/fløde sovs.


Ja som nævnt tidligere, så er jeg altså bagud med indlæg, så der kommer nok flere om dagen ind imellem , skal jo have dem skrevet ned, inden jeg glemmer hvad jeg puttede i :-)

Den anden aften fik vi denne skønne pasta ret, og så med marineret skinke mignon til, det smagte rigtig skønt, og kunne sagtens forstille mig pastaretten med enten kylling eller bacon i, eller bare som en vegetarret med lidt flere grøntsager i, evt. med en salat til. den blev rigtig skøn og cremet, og grøntsagerne havde stadig lidt bid, hvilket jeg bedst kan lide, men det kan man jo gøre som man nu helst vil have, så er det jo bare at putte dem i noget før..

Frisk pasta med grøntsags/fløde sovs:

500 gram frisk pasta ( jeg brugte spinat versionen)
2½ dl. fløde
6 store tomater
1 løg i tern
champignon i skiver ( jeg brugte ca. ½ bakke)
1 gul peberfrugt i tern
1 bundt forårsløg i skiver
salt
olivenolie

- Skær tomaterne over i halve, og fjern kernerne. Skær derefter tomaterne ud i tern.

- Svits løgene lidt i olien til de er klare, tilsæt herefter tomaterne.. Lad tomaterne og løget simre til de er møre , og mos dem derefter let med en spatel..

- Svits champignonerne på en anden tør pande. Tilsæt nu champignon , peberfrugt, forårsløg og fløde, og lad sovsen småsimre i 5-10 minutter.

- Smag til sidst til med salt, og vend sovsen med den kogte pasta...

Pandekager med fyld.



En af de retter jeg laver igen og igen er denne, det smager simpelthen så godt, og er let at lave.. Man kan variere fyldet i det uendelige, alt efter hvad man har lyst til, eller hvad man har i køleskabet/fryseren.
Til pandekagerne fik vi en salat lavet af agurk, tomat, peberfrugt og friske grønne asparges.

Madpandekager:

200 g mel
½ tsk salt
3 æg
ca. 4 dl mælk
3 spsk vand
Fedtstod til stegning

- Rør alle ingredienserne til en klumpfri "dej" . Hæld dejen i en kande, og lad den hvile i køleskabet i ½ time..

- Herefter er de klar til bagning/stegning.

Kødfyld:

1 finthakket løg
1 stor reven gulerod
½ reven squash
1 grøn peber i små tern
1 ds. hk. tomater
500 g. hakket oksekød
oregano, salt
Fedtstof

- Løg svitses i lidt fedtstof til de er klare, herefter tilsættes kødet som skal brunes.

- Gulerod, peberfrugt og squash tilsættes, og svitses lige med i et par minutter.

- De hakkede tomater tilsættes, og der drysses oregano og lidt salt i retten. Herefter skal den stå og simre i ½ times tid, rør engang imellem lige i sovsen.

- Til sisdst smages retten til med salt og evt. mere oregano. Der skal ikke være så meget væde ved, da det vil gøre det besværligt at fylde pandekagerne, men syntes du det er lidt for tørt, kan der tilsættes lidt vand.


- En pandekage lægges i et smurt fad, og der kommes noget fyld på midten af pandekagen, og siderne foldes herefter ind over, og pandekagen vendes med lukningen ned af.

- Når alle pandekagerne er fyldte( fadet er fyldt) , drysses der lidt revet ost over, og retten kommes i ovnen ved 175 grader varmluft i 20-30 minutter.

mandag den 7. maj 2012

Kyllingespyd med bouillonkartofler



Jeg er godt nok bagud med indlæg,. men det gør da at jeg kan oprette et indlæg hver dag de næste mange dage, selvom vi ikke får noget spændene at spise hver dag :-) I sidste uge fik vi disse skønne kyllingespyd og kartofler, det smagte rigtig lækkert.. Kartoflerne er nogle jeg laver igen og igen, og også de samme jeg bruger når vi skal have lammekølle, så steger de bare under lammet i ovnen, så de suger alt saft og kraft til sig :-) Kyllingespydene var altså ikke så brændte som på billedet, men jeg har ikke et særlig godt kamera, så det er lidt svært at tage de bedste billeder lysmæssigt..

Kyllingespyd:

400 g kyllinge inderfilet
1 rød peberfrugt i store tern
1 stort løg ( skæres i både, og halveres derefter)
1 rød chili ( finthakket)
saften fra ½ citron
olie
salt
frisk hakket rosmarin

- Olie, salt, rosmarin, chili og citronsaft blandes sammen , kyllingen skæres ud i mundrette bidder, og det hele hældes i en frysepose og blandes godt sammen. Lægges i køleskabet i 1 times tid, så det kan trække..

- Spydene lægges i vand, så de ikke brænder på grillen ( jeg brugte en grillpande).

- Kød og grøntsager sættes skiftevis på spydende, og de grilles på alle sider til de er færdige.


Bouillonkartofler:

Kartofler
løg
timian
salt
bouillon ( opløst i vand)

- Kartoflerne skrælles og skæres i skiver. Løgene pilles og skæres i ringe..

- Kartofler og løg lægges skiftevis i lag i et smurt fad, der drysses timian over, og bouillonen hældes over. Til sidst drysses der med lidt salt.

- Steges i ovnen i ca. 1 time ved 175 grader varmluft..


søndag den 6. maj 2012

Laks med græske kartofler og mojo picante sauce.


Efter vi har været på Lanzarote, er jeg blevet total hooked på Mojo sauce, og det skal være den røde der hedder Picante, ellers er det ikke rigtigt *Gg* . Jeg har prøvet at google mig frem til opskrifter, men jeg syntes der manglede noget i dem alle, så derfor har jeg selv bakset en opskrift sammen, efter at have fået lidt inspiration på nettet.. Og oh sikke en fryd, det smager simpelthen så lækkert, dog er det ikke noget for dem der ikke kan lide hvidløg, for det smager det ret kraftigt af..  Den kan bruges som kold sauce/ dip, til alt fra grøntsager og brød til forkelligt kød.. Det smager virkelig himmelsk.. Da vi var på Lanzarote fik vi flere forskellige udgaver af denm nogle var mørkere end andre, nogle mere olierede, nogle tykkere end andre osv.. En af min svigermors veninder som bor dernede, fortalte at man kan bruge avokado til at tykne den med, hvis man ønsker en tykkere dip..

Laksen vi fik fik bare noget salt og citronsaft, og blev så grillet på grillpanden. Salaten er bare tomater skåret i tern ( kernene er fjernet) , hakket løg, persille , lidt olivenolie og lidt salt. Simpel salat, men super lækker... Brødet er bare et købe naan frza føtex med koriander og hvidløg, men de smager altså rigtig godt..

Græske kartofler:

Kartofler
Hvidløg ( jeg brugte 3 fed til 2 personer)
saften af ½ citron ( Igen til 2 personer)
salt
timian
olie

- Kartoflerne skrubbes, og skæres i både. Derefter hældes de i en frysepose, og resten er ingredienserne pånær salten hældes derned, og posen rystes godt igennem så det hele bliver godt fordelt..

- Kartoflerne hældes ud på en bageplade med bagepapir, og der drysses lidt salt over.. Bages ved 175 grader varmluft i ca. 45 minutter.


Mojo picante:

1 rød peberfrugt
2 fed hvidløg
3 stykker grillet peberfrugt ( jeg brugte nogel fra et glas , hvor de er i olielage)
olivenolie
salt
1 tsk spidskommen
½ tsk stødt chili ( frisk kan også sagtens bruges, havde desværre bare ikke flere).

- Peberfrugten skæres i tern, og blendes sammen med de resterende ingredienser, det gør ikke noget at der er lidt små klumper i, men det kan man jo justere som man selv ønsker.

- Trækker i min. 1 time inden den serveres..