mandag den 28. januar 2019

Fastelavnsboller af wienerdej



Der er simpelthen sket så meget i mit liv de sidste par år, og derfor har bloggen nærmest stået helt stille. For 1 år siden fik jeg konstateret en forholdsvis sjælden leversygdom, efter 4 måneder hvor jeg havde det så dårligt. Så energien har bare ikke rigtig været der til hverken at blogge, afprøve nye opskrifter, ja generelt er der bare ikke sket så meget spændene med madlavningen.
Men nu har vi vist endelig ramt den rette medicin og dosis, og jeg har igen fået overskud til at lave mad og bage, så håber at jeg nu endelig kan få gang i bloggen igen.

I sidste uge skulle jeg over til min mormor, sammen med min mor og moster, og jeg havde lovet at tage kage med. Jeg medbragte både almindelige boller, og så disse skønne fastelavnsboller med flødefyld. Det er første gang jeg har kastet mig ud i winerdej, men det var faktisk ret nemt, det tager bare lidt tid. Det er helt sikkert ikke sidste gang jeg skal lege med wienerdej.
I disse skønne basser er der en sarah bernhardt creme med appelsinsmag, og en fløde/vaniliecreme.

wienerdej: 

25 g gær

1 dl lunken mælk
2 spsk sukker
1 æg ( + 1 til pensling)
225 g hvedemel
125 g kold smør

- Gæren røres ud i mælken, og sukker, mel og 1 æg tilsættes. Dejen æltes godt igennem ( jeg brugter min røremaskine)

- Smøret lægges mellem 2 stykker bagepapir, og bankes ud til 15*20 cm med en kagerulle. Dejen tulles ud til 20*30 cm, og smøret lægges på den ene halvdel af dejen, og den anden halvdel foldes over. 

- Sættes i køleskabet i ½ time. Jeg lagde dejen på et stykke bagepapir og et spækbræt.

- Rul dejen ud på en meldrysset bord til den er ca. 1 cm tyk. Fold 1/3 af dejen ind over midten af dejen, og børst detoverskydne mel af, fold den anden side indover midten, og børst igen overskydende mel af. Sættes igen på køl i ½ time. 

- lav samme udrulning og foldning 2 gange mere, uden at sætte dejen på køl imellem de to gange. Sørg for at ven dejen efter første folding, så du ikke folder samme vej hver gang. 

- Rul dejen ud til ca. 25*25 cm , og del den i 8 stykker. 

- Fold hjørnerne ind under dejen, og rul let til de får bolleform. Sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir, vend fodningerne nedad. 

- Lad bollerne hæve til ca. dobbelt størrelse, pensel dem med sammenpisket æg, og bag dem ved 175 grader varmluft i ca. 15 minutter til de er fine gyldne i overfladen og puffet op :-) 

Sarah bernhardt creme:

150 g mørk chokolade ( halvdelen med orangesmag)
2½ dl piskefløde. 

- Varm fløden op i en kaserolle under jævnlig omrøring, tag den af varmen med det samme den når kogepunktet. 

- Hak chokoladen, og bland chokolade og den varme fløde sammen til du har en ensartet masse. Hæld blandingen i en skål/bøtte, og læg husholdningsfilm helt tæt til overfladen, så der ikke kan dannes kondens. Sættes på køl i min. 2 timer. 

- Pisk cremen til den er luftig og smørbar. Pas på ikke at piske for lang tid, så kan det nemlig godt skille. 

Flødecremen er bare piske flødeskum vendt med vaniliecreme. Man kan jo enten lave vaniliecremen selv, eller købe det pulver i supermarkedet der skal piskes med mælk. Jeg smager mig frem til blandingsforholdet, og har derfor ikke mål på det. Det er vigtigt at vende det sammen, og ikke piske det sammen. 

Når bollerne er kølet helt af, kan de fyldes. Jeg startede med en god klat sarah bernhardt creme, og så flødecreme ovenpå. Efter låget var lagt på bollerne, dryssede jeg lidt flormelis over dem ( brugte en lille sigte) .

Ingen kommentarer:

Send en kommentar