søndag den 4. december 2011

Klejner
Så skal jeg da lige love for, at der kom røg i det lille hjem .  Det er simpelthen skrækkeligt med os og lugt når man koger klejner, men det er det hele værd :-) Man kan faktisk ane osen på billede 2 ;-)

Da jeg var barn, og også efter jeg er flyttet hjemmefra, har jeg kogt klejner med min mormor, men de sidste par år har jeg selv lavet dem. Jeg valgte derfor at bruge mormor`s opskrift i år, og hold nu op hvor er de altså bare gode.... Kæresten vil ikke smage, han har fået nok af stanken, så jeg har delt et par stykker med hundene :-)

Klejner:

4 æg
200 g sukker
125 g blødt smør
2 spsk piskefløde
ca. 500 g mel ( jeg brugte nok nærmere 600 g.)
1 tsk kardemomme
reven citronskal af 1 citron
½ tsk. hjortetaksalt

- Æggene piskes med sukker..

- Hjortetaksalt, citronskal, fløde, og kardemomme vendes i.

- Melet tilsættes lidt af gangen, når det meste af melet er kommet i, hældes den bløde smør i tern i, og resten af melet tilsættes, og dejen æltes til smøret er helt æltet ud, og dejen bliver til en let klistret kugle..

- Stilles på køl i minimum 1 time ( jeg lod min stå i 2 dage, da jeg ikke lige kunne få mig taget sammen)

- Dejen rulles ud og skæres nu med en klejnespore .

- Når klejnerne er skåret ud og formet, koges de i 2 pakker palmin.. Hvis du er i tvivl om hvornår palminen er varm nok, så stik træenden af en tændstik ned i det, når det syder omkring den, er palminen klar :-)

- Husk at vende klejnerne under kogning.. Når de er kogt færdig, tages de op med en hulske og kommer over på bagepapir til afkøling.. Når de helt afkølet kommet de i kagedåser:-)

2 kommentarer:

  1. Nøj... Jeg har aldrig prøvet at koge klejner, måske tør jeg nu...

    SvarSlet
  2. Hej Camilla :-)

    Det syntes jeg klart du skal, de smager virkelig godt.. Jeg elsker klejner, og det er bare ikke rigtig jul uden.. Som sagt skal man bare være forberedt på stanken og osen, men det er bare det hele værd :-)

    SvarSlet